Obe strane se optužuju za izazivanje sukoba

Oružani sukob između pripadnika Kirgistana i Tadžikistana počeo je u četvrtak na granici dve zemlje. Ovo je izvestila Granična služba Kirgiškog državnog komiteta za nacionalnu bezbednost.

- Na području okruga Golovnaja Batken u regiji Batken (Kirgistan) situacija je eskalirala. Tadžikistanska strana je namerno izazvala sukob na Kirgiško-tadžikistanskom delu državne granice i nastavlja da pogoršava situaciju. Počela je vatra između vojnih jedinica. Prema preliminarnim podacima, tadžikistanska strana utvrđuje položaje minobacačkih posada - kaže se u poruci.

Prema ministarstvu, kako bi se osigurala bezbednost građana Kirgistana, kao i da bi se sprečili prestupi u pograničnim oblastima i eskalirala situacija, jedinice kirgiskih graničara smeštenih u regionu Batken služe u pojačanom režimu . Ministarstvo je dodalo da istovremeno kontrolni punktovi na kirgiško-tadžikistanskoj granici sa kirgiške strane funkcionišu normalno.

Granična služba je dodala da kirgiška strana, zajedno sa predstavnicima lokalnih vlasti, preduzima potrebne mere za rešavanje situacije.

IZVOR: YT / РБК 

- Granična služba Republike Kirgistan poziva svoje tadžikistanske kolege da ulože sve napore da deeskaliraju situaciju na ovom delu kirgiško-tadžičke državne granice - saopštilo je odeljenje.

Prema najnovijim informacijama, situacija u zoni sukoba ostaje napeta. Izveštava se da su građani Tadžikistana blokirali put koji povezuje dva okruga Kirgistana. Zauzvrat, državljani Kirgizije blokirali su put do tadžikanske enklave Vorukh. Omurbek Suvanalijev, opunomoćenik vlade Kirgistana u regiji Batken i Ularbek Šaršejev, šef granične službe Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost, trenutno se nalaze u zoni sukoba.

Broj državljana Kirgistana povređenih tokom sukoba na granici sa Tadžikistanom je više od 20 ljudi, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Kirgistana.

- Trenutno je 7 ranjenika primljeno u regionalnu bolnicu regije Batken, od kojih su dvoje u teškom stanju. Prema Ministarstvu za vanredne situacije, civili su evakuisani, a očekuje se još oko 15 žrtava da stigne sa mesta pucnjave - kaže se u poruci.

Na granici dve države 28. aprila izbio je sukob između lokalnog stanovništva na području vodovodne tačke Golovnoj, koja se u Tadžikistanu smatra njenom teritorijom, a u Kirgistanu - svojom. U četvrtak uveče, prema podacima službe Kirgiške granične straže, situacija je eskalirala. U Kirgistanu je zbog ove činjenice pokrenuta istraga, a Kirgistan je prijavio 8 žrtava sukoba. Takođe optužuje specijalne snage Ministarstva unutrašnjih poslova i graničare Tadžikistana za upotrebu minobacača i mitraljeza u pokušaju zauzimanja vodozahvata.

Zauzvrat u Dušanbeu optužuju kirgisku stranu za provokaciju i stradanje 9 ljudi, od kojih su dve ranjene iz vatrenog oružja.

pročitajte još

Ugušila bebu kesom?

Autor: redportal.rs

#Kirgistan

#Sukob

#Tadžikistan