Bolje sprečiti nego lečiti 👨‍⚕️🔬

Prevencija je odista bolja nego lečenje ako pričamo o infektivnim bolestima, posebno u slučaju COVID-19. Trenutno u borbi protiv pandemije nedostaju opcije adekvatnog lečenja, vakcine imaju velikog efekta u sprečavanju pojave novih slučajeva - ali ljudi i dalje umiru u svakom delu sveta. Nakon zaraze većina terapija se bazira na tome da se pacijent drži stabilnim i pod velikim dozama kiseonika dok njegov imunitet se sam ne izbori sa patogenom. Nažalost, ovaj metod nije uvek uspešan.

Iz tog razloga Fajzer se nada da će uspeti u svojoj nameri da stvori prvu tabletu koja će biti tretman za obolele od COVID-19. Trenutno u Briselu u Belgiji, traje prva faza kliničkog testiranja. Ona će ciljati posebne enzime koje su potrebne virusu da bi se replikovao (množio) u okviru zdravih ćelija obolelog.

Kako objašnjava Mikael Donsten, CSO istraživanja, razvoja i medicine Fajzer kompanije:

Borba sa pandemijom od nas zahteva kako prevenciju (vakcinom) tako i ciljani tretman za zaražene. Sobzirom na način na koji virus mutira i na rastući globalni uticaj COVID-19, biće apsolutno krucijalno da u budućnosti imamo pristup kvalitetnim terapijama.
Najnoviji lek smo dizajnirali kao potencijalnu oralnu terapiju koja može da se prepiše na prvi znak postojanja infekcije COVID-19 bez potrebe da pacijent bude u bolnici ili na intenzivnoj nezi.

Novi lek je prvenstveno inhibitor, što znači da direktno utiče na sprečavanje stvaranja virusa u telu. Ako virus ne može stabilno da se replicira u velikom broju, infekcija slabi i on gubi sposobnost stvaranja velike štete u organizmu. Slični lekovi se već godinama efektivno koriste u tretiranju HIV i hepatitisa C.

Prva faza testiranja će biti okončana 25. maja.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Fajzer

#Korona virus

#Tableta

#covid

#covid 19

#korona

#korona srbija

#koronavirus

#oralna terapija