Pokušavaju da "poseju nepoverenje" u zapadne vakcine s ciljem da podele Zapad

Evropska unija objavila je danas izveštaj o širenju dezinformacija u vezi sa koronavirusom, u kojem tvrdi da ruski i kineski mediji vode kampanje dezinformisanja tokom kojih sistematski pokušavaju da "poseju nepoverenje" u zapadne vakcine s ciljem da podele Zapad.

U izveštaju, koji se odnosi na period od decembra 2020. do aprila 2021. godine, tvrdi se i da je sa zvaničnog Tviter naloga ruske vakcine Sputnjik V pokušano da se ugrozi poverenje javnosti u Evropsku agenciju za lekove (EMA), dok je Kina promovisala svoje vakcine kao globalno javno dobro i "predstavljala ih kao pogodnije za zemlje u razvoju i Zapadni Balkan".

Kako se dalje navodi u studiji EU, koju je objavio ogranak za borbu protiv dezinformacije bloka, koji je deo podružnice za spoljnu politiku Evropske službe za spoljne poslove, državni mediji dve zemlje su u ovom periodu širili na internetu lažne vesti na više jezika sa senzacionalizmom, pišući o zabrinutosti za bezbednost vakcina. Na taj način, kako se dalje tvrdi, oni su neosnovano doveli u vezu vakcine i smrtne slučajeve u Evropi i promovisali ruske i kineske vakcine kao superiorne.

AP se u svom izveštaju fokusira na Rusiju, te navodi da u njemu piše da je Rusija, uz pomoć ministarstava, kompanija i medija naklonjenih Kremlju, pokrenula veliku kampanju za promovisanje vakcine Sputnjik V i da je širila lažne vesti da Zapad i EU pokušavaju da umanje značaj te vakcine.

Američka agencija precizira da je izveštaj sastavio ogranak za strateške komunikacije Evropske službe za spoljne poslove i da se u njemu tvrdi da je deo kampanje da se poseje nepoverenje u Evropsku agenciju za lekove.

- Ruska kampanja za promovisanje vakcine Sputnjik V ubrzala se i razvila u pristup u koji je uključena cela vlada, uključujući državne vlasti, državne kompanije i državne masovne medije u gotovo svakodnevnim intervencijama - navodi se u izveštaju.

Stručnjaci EU za dezinformacije optužili su medije naklonjene Kremlju, uključujući zvaničan nalog na Tviteru Sputnjik vakcine, da pokušavaju da podriju poverenje javnosti u EMA i bace sumnju na njene procedure i političku nepristrasnost.

 U izveštaju se tvrdi da izgleda da je plan bio da se podrije i fragmentiše zajednički evropski pristup u obezbeđivanje zaliha vakcina. EMA je prošlog meseca započela proces razmatranja ruske vakcine Sputnjik V, ali još nije odobrila njenu upotrebu. Ruski fond za direktne investicije za sada nije odgovorio na zahtev za komentar.

Autor: redportal.rs

#EU

#Sukob

#kina

#rusija

#vakcine