Među njima su i oni stari preko 8 milenijuma 🤠

Egipatski arheolozi su otkrili 110 grobnica na prastarom lokalitetu u delti Nila, na samom severu Egipta - objavili su juče zvaničnici Ministarstva za turizam i antikvitete.

Grobovi, od kojih većina i dalje ima ljudske ostatke pohranjene u sebi, pronađeni su na Koum el-Khulgan arheološkom lokalitetu u Dakahlia provinciji, oko 150 kilometara severozapadno od Kaira.

Među njima je čak 68 grobova iz Predinastičkog perioda, koji je trajao od 6000. godine p. n. e. do 3150. godine p. n. e. Pored njih je otkriveno i 37 pravougaonih grobnica i Drugog međuperioda (1782-1570 p. n. e.), kada je semitski narod po imenu Hiksi vladao Egiptom.

Preostalih pet ovalnih grobova datiraju u tzv. Nakada III period koji je trajao od 3200. do 3000. godine p. n. e.

Arheolozi su takođe otkrili i ljudske ostatke odraslih osoba i dece, kao i pogrebnu opremu i keramiku u samim grobovima.

Ovo otkriće je poslednje u seriji arheoloških pronalazaka u poslednjih nekoliko godina na koje se Egipat oslanja u nadi da će podići svoj poljuljani turizam. Još od političkih nereda 2011. godine turizam je u velikom padu, koji je pod još većim pritiskom nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Delta Nila

#Egipat

#Grobovi

#Nil

#Stari Egipat