Predsednik Turkmenistana im spevo odu i podigao pozlaćeni spomenik

Turkmenistan je u nedelju obeležio novi praznik posvećen svojoj nacionalnoj pasmini pasa Alabaj, kojoj je njegov dugogodišnji vođa već podigao pozlaćeni spomenik i napisao odu.

Novi praznik dogodio se istog dana kada i festival kojim se slavi rasa konja Akhal-Teke, koju Turkmenistan takođe smatra delom svog nacionalnog nasleđa. Dan Alabaija obuhvatio je takmičenje u pronalaženju najboljeg velikog pastirskog psa. Predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov, koji vodi naciju od 6 miliona ljudi od 2007. godine, dodelio je glavnu nagradu za hrabrost pasu graničara.

Foto: Wikipedia.org

Predsednikov sin, zamenik premijera Serdar Berdimuhamedov, uručio je nagradu koja je uključivala medalju za psa i automobil za njegovog rukovaoca. Vlasti su takođe organizovale trku za čistokrvne pasmine Akhal-Teke, konje poznate po elegantnom stasu i metalnom sjaju.

Psi i konji izvor su nacionalnog ponosa u bivšoj sovjetskoj republici koja se graniči sa Avganistanom, gde ih koriste mnogi tradicionalni stočari. Prošle godine vlada je postavila pozlaćenu statuu Alabaju na prometnom kružnom toku u glavnom gradu Ašhabatu. Na drugom križanju ulice nalazi se statua, takođe presvučena zlatom, samog predsednika Berdimuhamedov koji sedi na konju.

Autor: redportal.rs

#Alabaj

#Gurbanguli Berdimuhamedov

#Psi

#Turkmenstan

#praznik