Berbok zagovara oštriji stav prema Rusiji i Kini

Nemačku čeka politički vrelo leto s obzirom na to da će biti prožeto kampanjom za parlamentarne izbore koji će se održati na jesen.

Ovo će biti možda i najvažniji izbori za Nemačku u 21. veku, jer će na njima biti određen naslednik dugogodišnje kancelarke Angele Merkel.

Jedan od vodećih kandidata za naslednika Merkelove na poziciji nemačke kancelarke Analena Berbok pozvala je na čvršći stav prema silama sa istoka, Kini i Rusiji, kada je u pitanju spoljnopolitička orijentacija Nemačke i EU.

- Trenutno smo u nadmetanju između sistema autoritarne moći i sistema liberalnih demokratija - rekla je ona u intervjuu objavljenom u nedelju.

Kandidatkinja Zelenih za poziciju šefa nemačke vlade je za nedeljnik Frankfurter algemajne zontagcajtung rekla da bi Evropa trebalo da iskoristi svoju ekonomsku moć da blokira kinesku robu proizvedenu prisilnim radom i izbegne komunikacione tehnologije koje ugrožavaju evropsku bezbednost.

Berbok je investicije Kine u infrastrukturu i energetske mreže od centralne Azije do Evrope okarakterisala kao "brutalnu politiku moći".

- Mi Evropljani ne smemo da se zavaravamo - rekla je Berbok, dodajući da Evropska unija treba da deluje u skladu sa odbranom svojih vrednosti, i da primeni nedavno postignut sporazum o investicijama između Brisela i Pekinga, kako bi se snažnije pozabavila pitanjem Kine koja, kako je rekla, svoju ujgursku manjinu primorava na prisilni rad.

Berbok, koja je diplomirala međunarodno pravo, osvrnula se i na Rusiju, posebno na rusku podršku pobunjeničkim grupama u Ukrajini i nedavno nagomilavanje ruskih trupa duž ukrajinske granice.

Berbok je istakla da treba podržati odluku Ukrajine da aplicira za članstvo u NATO i EU, ali je rekla da je "trenutno najvažnije povećati pritisak na Rusiju kako bi se poštovao sporazum iz Minska". Tim sporazumom nastoji se mirnim putem okončati sukob na istoku Ukrajine, koji je od 2014. za sobom ostavio najmanje 14.000 mrtvih.

Berbok je kritikovala podršku nemačke vlade podmorskom gasovodu koji ruski prirodni gas doprema do Nemačke.

- Odavno bih povukla političku podršku Severnom toku 2 - rekla je ona.

Kandidatkinja Zelenih podsetila je da ta stranka zagovara bližu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u odbrani liberalnih vrednosti širom sveta. Međutim, Berbok je predložila da se preispita cilj da članice NATO-a potroše 2% svog bruto društvenog proizvoda na odbranu, u svetlu hitne potrebe za investiranjem velike sume novca za suzbijanje klimatskih promena.

Anketa koju je u nedelju objavio nedeljnik Bild am zontag stavila je Zelene tesno ispred bloka unije desnog centra Angele Merkel.

IZVOR: TW / @EuropeElects

Ukoliko bi se ovakav odnos snaga zadržao do izbora u septembru, to bi bilo 1. put da demohrišćanska koalicija ne osvoji 1. mesto na saveznim parlamentarnim izborima u Nemačkoj još od kada je Angela Merkel došla na vlast 2005. godine.

Nemci će 26. septembra birati novi parlament koji će potom glasati ko treba da postane sledeći kancelar zemlje, nakon što je Merkelova odlučila da se ne kandiduje za 5. mandat.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#izbori nemačka

#izbori nemačkoj

#merkel izbori

#nemačka zeleni

#nemački izbori

#nemački zeleni

#predsednica zelenih