Pokušao vrbovanja i podmićivanja pripadnika Oružanih snaga da za novčanu nagradu učestvuju u rušenju vlasti

Advokat Jurij Zenkovič koji je uhapšen zbog sumnje da je pripremao atentat na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i državni prevrat, u potpunosti je priznao krivicu i dao je iskaz, saopštio je načelnik istražnog odeljenja KGB Belorusije Konstantin Biček.

- Zenkovič je preduzimao konkretne pokušaje vrbovanja, podmićivanja pripadnika Oružanih snaga spremnih da za novčanu nagradu učestvuju u rušenju vlasti nasilnim putem. On se trenutno nalazi u istražnom zatvoru i kao što sam već rekao optužen je. U potpunosti je priznao krivicu za zločin za koji je optužen, sada aktivno svedoči o svim okolnostima protivpravnih radnji koje je počinio - rekao je Biček za televiziju Belorusija 1.

Istovremeno, načelnik je izjavio da je podignuta optužnica protiv četvorice pritvorenika zbog pokušaja pripreme atentata na predsednika i izvođenja puča.

- U pitanju je zavera sa ciljem zauzimanja vlasti neustavnim putem. Svi optuženi su priznali - dodao je on.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove. Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američki državni vrh.

Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine. Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute.

Prema navodima FSB, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji po razrađenom scenariju "obojenih revolucija" uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

Autor: redportal.rs

#Belorusija

#Lukašenko

#atentat