Lakše se diše nego pod običnom zaštitnom maskom 😅

Kada su vlade širom Evrope rekle ljudima da stvore zaštitni "mehur" kako bi ograničili svoje socijalne kontakte tokom pandemije COVID-19, to verovatno nije bilo ono što su imali na umu.

Alen Veršueren, belgijski umetnik i socijalni radnik, šetao se glavnim gradom Briselom noseći "prenosnu oazu" - mini staklenik od pleksiglasa koji se naslanja na njegova ramena u mehuru vazduha pročišćenog aromatičnim biljkama iznutra.

Ovaj 61-godišnji umetnik razvio je ideju pre 15 godina, inspirisan bujnim oazama u Tunisu gde je ranije radio. U gradu u kome su maske za lice obavezne za suzbijanje širenja COVID-19, njegov izum je stekao novi život.

IZVOR: YT / RTÉ News

- Radilo se o stvaranju mehura u koji bih se mogao zaključati, da bih odsekao svet za koji sam smatrao da je previše dosadan, previše bučan ili smrdljiv - rekao je Veršueren, dodajući da ima astmu i da mu je disanje ovako ugodnije nego noseći masku za lice.

- Kako je vreme prolazilo, primetio sam da mi ljudi prilaze i razgovaraju sa mnom. Ova izolacija postala je mnogo više način povezivanja - rekao je.

Posmatrači u Briselu izgledali su zabavljeni i zbunjeni čovekom koji je lutao između prodavnica - uglavnom zatvorenih zbog ograničenja COVID-19 - "uhvaćen" u mahunu biljaka timijana, ruzmarina i lavande.

- Da li je to staklenik? Da li je to za pčele? Da li je za biljke? Ne znamo, ali to je dobra ideja - rekao je Čarli Elkis, penzionisani draguljar, za Rojters.

Veršueren je rekao da se nada da će ohrabriti ljude da bolje vode računa o životnoj sredini i da smanje potrebu da se zaštitimo od zagađenja vazduha i buke.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#MASKA

#prenosiva oaza

#zaštita