Sistem bi na kraju mogao biti usvojen za javne događaje poput koncerata, festivala i sajmova, mada ne i za barove i restorane.

Francuska je postala prva država članica EU koja je zapocela testiranje digitalnog korona virus putnog sertifikata kao deo šeme širom Evrope za koju se Brisel nada da će ljudima omogućiti da do leta putuju slobodnije u okviru evropskog bloka.

Aplikacija TuAntiKovid, deo državnog programa za traženje kontakata, nadograđena je tako da čuva negativne rezultate testa na kovid-19 na mobilnim telefonima putnika i od ove nedelje će se testirati na letovima za Korziku i prekomorske departmane, preneo je Gardijan.

Testiranje će biti produženo od 29. aprila tako da obuhvati i potvrde o vakcinaciji, rekli su zvaničnici za Mond, a sistem bi na kraju mogao biti usvojen za javne događaje poput koncerata, festivala i sajmova, mada ne i za barove i restorane.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders rekao je prošle sedmice da očekuje da će digitalni zeleni sertifikat Evropske unije biti operativan do 21. juna.

Sertifikat je hitan prioritet za države članice na jugu Evrope čije je ekonomije pandemija uništila.

Šema namerno nije nazvana "vakcine pasoši" kako bi se izbegla diskriminacija ljudi koji još nisu primili vakcinu.

Autor: tanjug.rs

#Evropska unija

#Francuska

#Koviv pasoš

#pasoš