Česi traže solidarnost od EU

Češka je u ponedeljak rekla da je rusko proterivanje 20 zaposlenih u češkoj ambasadi kao odgovor na proterivanje 18 pripadnika ruskog osoblja u Pragu snažnija reakcija od očekivane i da će vlada razmotriti dalje korake.

Prag je u subotu proterao ruske diplomate, rekavši da sumnja da su ruski obaveštajci bili umešani u eksplozije u skladištu municije u oktobru i decembru 2014. Moskva je porekla da je bilo koji od njenih agenata umešan u eksploziju, koja je usmrtila dve osobe, ocenjujući češki stav provokacijom.

Ovo je najveći raskol između Praga i Moskve od kraja sovjetske dominacije u istočnoj Evropi 1989. godine. Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Češke Jan Hamaček rekao je da je od drugih ministara spoljnih poslova Evropske unije zatražio tokom video konferencije u ponedeljak "izraz solidarnosti".

- Reakcija (Rusije) je jača nego što smo očekivali, to je više diplomata nego broj obaveštajnih oficira koje smo proterali - rekao je Hamaček na televizijskoj konferenciji za novinare.

- Upoznaću premijera i razgovaraću o tome da li će i kada češka strana možda morati da preduzme neke dalje korake - rekao je on.

Komentarišući kasnije napad 2014. godine, premijer Andrej Babiš odbacio je opozicione tvrdnje da je to državni terorizam, ali rekao je da je to neprihvatljiva operacija ruskih agenata koja je pošla po zlu.

- Rusija nije napadala Češku. Agenti su napali - možemo to nazvati terorističkim aktom tih agenata - robu bugarskog trgovca oružjem, koji je verovatno prodavao to oružje stranama koje se bore protiv Rusije - rekao je Babiš na konferenciji za novinare.

- Municija je trebalo da eksplodira na putu. Naravno, neprihvatljivo je da su agenti GRU ovde preduzimali operaciju - rekao je on.

U intervjuu lokalnim novinama, Hamaček je potvrdio da je trgovac Emilian Gebrev, vlasnik fabrike oružja koji je preživeo pokušaj trovanja 2015. Bugarski tužioci optužili su trojicu Rusa u odsustvu 2020. godine za njegov pokušaj ubistva.

Autor: redportal.rs

#diplomate

#rusija

#češka