U jeku sukoba između Rusije i Ukrajine

Velika Britanija odlučila je da pošalje ratne brodove u Crno more kao znak solidarnosti sa Ukrajinom, koja je saveznik Velike Britanije i NATO.

Slanje ratnih brodova ka ovoj teritoriji dešava se u jeku tenzija između Ukrajine i Rusije koje gomilaju vojsku na svojoj zajedničkoj granici, prenosi The Sunday Times.

Razarač pod nazivom Tip 45, naoružan protivvazdušnim projektilima, i fregata Tip 43 za borbu protiv podmornica, napustiće deo flote koja je stacionirana u Sredozemlju i kroz Bosfor proći ka Crnom moru.

Borbeni avioni F-35B i helikopteri-lovci Merlin će takođe biti deo ratne ekspedicije na nosaču HMS Queen Elizabeth, kao podrška britanskim brodovima u Crnom moru.

Tenzije između Moskve i Kijeva su se povećale nakon gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom i sukoba na istoku te zemlje između ukrajinske vojske i proruskih snaga.

Nijedna strana ne popušta u gomilanju trupa, uprkos pritiscima međunarodne zajednice. Na istoku Ukrajine vodi se dugogodišnji sukob proglašenjem Republike Donjeck, dok je poluostrvo Krim Ruska Federacija jednostrano anketirala i ta teritorija funkcioniše u sistemu ove države.

Autor: redportal.rs

#Crno more

#Velika Britanija

#ratni brodovi