U pitanju su građani SAD i Velike Britanije

Državno tužilaštvo Danske podiglo je optužnicu protiv 6 osoba za prevaru poreske službe u vrednosti od 176 miliona dolara. Među tih šestoro, po 3 iz SAD i Velike Britanije.

Pre toga, Danska je u januaru optužila dvojicu Britanaca, pa je sada ukupni broj optuženih 8. Naime, oni se terete da su upravljali šemom kroz koju su slali prijave danskom Ministarstvu finansija u ime investitora i kompanija iz čitavog sveta da bi dobili povrat poreza na dividende, navodi tužilaštvo, a prenosi USNews.

Optuženima preti kazna do 8 godina zatvora ako se utvrdi da su krivi, iako je tužilac rekao da bi maksimalna kazna mogla biti i do 12 godina prema posebnom odeljku zakona.

- Ne očekujemo da se dobrovoljno pojave u krivičnom postupku u kojem rizikuju da budu osuđeni na toliko godina zatvora. Dakle, radimo na svim zamislivim opcijama kako bismo osigurali da optuženi budu prisutni na predstojećem suđenju - izjavio je tužilac Per Fiig.

Sve aktivnosti su tekle preko nemačke banke u periodu od 2014. do 2015. godine. Istraga se vodi u Nemačkoj, Britaniji i Belgiji.

Autor: redportal.rs

#Danska

#milion

#porez

#prevara