To je nastavak gasovoda Snaga Sibira koji će dopremati gas Kini

Odobrena je tehničko-ekonomska analiza projekta izgradnje magistralnog gasovoda Savez Istoka koji će prolaziti teritorijom Mongolije i predstavljati nastavak ruskog gasovoda Snaga Sibira, navodi se u saopštenju Gasproma.

- U okviru tehničko-ekonomske analize izrađeni su osnovni tehničko-tehnološki parametri projekta. Između ostalog, određena je optimalna trasa gasovoda kroz teritoriju Mongolije, njegova dužina, prečnik, broj kompresorskih stanica. Preliminarni pokazatelji projekta pružaju potrebnu ekonomsku efikasnost njegove realizacije - navodi se u saopštenju.

Tehničko-ekonomska studija izvodljivosti projekta gasovoda Savez Istok koja uključuje detaljne proračune investicionih i eksploatacionih troškova, kako je planirano, biće gotova do kraja godine.

Kako se očekuje, kapacitet ovog gasovoda kojim bi se gas preko Mongolije prebacivao do Kine bio bi 50 milijardi kubnih metara godišnje. Projekt Snaga Sibira završen je prošle godine, izgradnja je trajala pet godina a vrednost projekta procenjuje se na oko 400 milijardi dolara.

Autor: redportal.rs

#Mongolija

#gasovod

#kina

#rusija