Tradicionalni festival na severu Indije epidemiološka bomba

U Indiji je i ove godine održana tradicionalna manifestacija Kumb Mela na reci Gang, koja predstavlja svojevrsno hodočašće za hindu vernike.

Na Gang je došlo više desetina hiljada vernika kako bi ritualnim kupanjem sa sebe "spralo grehove iz prošlosti", uprkos talasu epidemije koji se rekordnom brzinom širi Indijom i preti da potpuno uruši zdravstveni sistem te zemlje.

Ovo hodočašće predstavlja jednu od najsvetijih tradicija u hinduističkoj religiji, koje podrazumeva veliko okupljanje u gradu Haridvaru na severu Indije, koje se ponavlja svake godine.

Naravno, ovogodišnji hodočasnici nisu poštovali epidemiološke mere fizičke distance i nošenja maske, koje važe širom sveta kao način suzbijanja nekontrolisanog širenja virusa.

Indija naročito loše stoji što se tiče broja novozaraženih, s obzirom da ovaj broj ne pada ispod 130.000 ljudi dnevno, a medicinski stručnjaci upozoravaju da najgore tek sledi, jer će zdravstveni kapaciteti gotovo sigurno biti probijeni.

Kritičari premijera Indije Narendre Modija i njegove nacionalističke i klerikalne hindu stranke Baratija Džanata tvrde da je festival u Haridvaru dozvoljen i ove godine uprkos rekordnom širenju koronavirusa jer vlada nije želela da naljuti ekstremne hinudiste, koji su najbrojnije pristalice te stranke.

Autor: redportal.rs

#Indija

#hodočašće gang

#hodočašće ganga

#hodočašće gangu

#hodočašće indija

#hodočašće indije

#hodočašće indiji

#kumb mela