Ova stvarčica bi mogla da postane obavezna za pripadnike oružanih snaga?

Naučnici koji su zaposleni pri Ministastvu odbrane SAD izumeli su implant koji se ugrađuje pod kožu, a koji može da detektuje da li je osoba koja ga nosi zaražena koronavirusom i pre no što se pojave prvi simptomi.

Polutajni odsek američkog MO po imenu DARPA (Agencija za projekte naprednih istraživanja iz oblasti odbrane - Defense Advanced Research Projects Agency) osmislila je senzor koji se može ugraditi pod kožu, a koji služi za detektovanje virusa, zajedno sa revolucionarnim filterom koji je u stanju da izbaci koronavirus iz krvi.

- Na ovom primeru se vidi sva lepota DARPA modela, jer podstičemo istraživačku zajednicu naučnika da osmisle rešenja koja mogu zvučati kao naučna fantastika. Takođe smo i voljni da uložimo značajna sredstva u investicije za koje se može ispostaviti da ne funkcionišu, ali kad se ispostavi da funkcionišu, one menjaju čitav pogled na pejzaž sveta - rekao je pukovnik u penziji dr Met Hepbern, dok je objašnjavao kako ovaj implant funkcioniše u intervjuu za CBS.

Ovaj implant poseduje neku vrstu gela koji je dizajniran tako da kad se stavi pod kožu sve vreme testira krv, pa kada dođe do reakcije sa virusom u stanju je da pošalje signal u roku do 5 minuta. Dr Hepbern dodaje da bi ovakav implant bio od velike koristi ljudima u sastavu oružanih snaga SAD.

DARPA je inače razvila i mašinu koja funkcioniše po principu dijalize, ali koja prečišćava krv od virusa. Po Hepbernovim rečima, radi se o običnom filteru za koronu koja se postalja u aparat za dijalizu.

Zanimljivo, zar ne? Mada nismo sigurni koliko bi ljudi zaista želeli da im neko ugrađuje implante. 🤔

Autor: redportal.rs

#Covid19

#Pentagon

#implant

#koronavirus

#Čip