Lekari i medicinske sestre nemaju predaha između smena dok se bore protiv 3. talasa koronavirusa

Poljski ministar zdravlja Adam Njeđeljski potvrdio je da je zdravstveni sistem u zemlji preopterećen i da lekari i medicinske sestre nemaju predaha između smena dok se bore protiv 3. talasa koronavirusa.

Rojters prenosi da je poljski ministar danas potvrdio oko 700 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom, nakon što je broj preminulih u četvrtak dostigao novi rekord od 954.

Komentarišući navode da medicinsko osoblje u bolnicama uzima kiseonik i prima infuzije kako bi moglo da izdrži naporan smenski rad u okolnostima 3. talasa infekcije ministar je u izjavi za radio RMF 24 naglasio da je situacija teška i da nedostaju lekari i medicinske sestre.

- To su prizori koji odražavaju težinu ovog posla. Kada sam posetio privremenu bolnicu u Katovicama, video sam lekare i medicinske sestre kako tu spavaju kako bi se malo odmorili između svojih smena. Obim posla je veliki, a to je rezultat deficita osoblja - rekao je Njeđeljski.

Rojters je preneo da je Poljska prošle nedelje prijavila rekordno veliki broj novih slučajeva, oko 35.000 dnevno, a u sredu je vlada produžila ograničenja do 18. aprila, na osnovu kojih su zatvoreni vrtići, škole, tržni centri, hoteli, bioskopi i pozorišta.

Autor: redportal.rs

#kiesonik

#medicinsko osoblje

#poljska

#zdravstveni radnici