Za sada je sistem u test fazi, ali uskoro bi mogao da zaživi

Centralni Komitet komunističke partije Kine je zadnjih meseci odluke kojima se uhvatio zalet ka potpunoj promeni državne valute sa papirne na digitalnu formu. Naime, od početka ove godine testiranje je započeto u Šangaju i Pekingu, a sudeći po prvim izveštajima za sada se stvari kreću u dobrom pravcu.

Da ne bude zabune, ovde se ne radi o kriptovalutama poput bitkoina, već pravom kineskom juanu čija je emisija u potpunosti pod kontrolom Centralne banke Kine. Ovaj digitalni juan, zapravo, ne postoji van aplikacije ili namenske kartice na koju može da se deponuje, što znači da ga nema u papirnoj formi, za razliku od novca koji svi mi imamo na svojim računima.

Prema pisanju Vol strit džurnala, za sada ovu aplikaciju koristi oko 100.000 Kineza, od kojih su neki (jer se radi o test fazi) dobili i nešto novca za dž, ali u ovoj, digiralnoj formi, razume se.

Ovaj novac je više kompanija privatilo kao sredstvo plaćanja, a funkcioniše tako što kad ga neko potroši, ista količina juana u papiru se povlači iz upotrebe.

Istina, sistem je osmišljen još 2014. godine, a trenutno na svojim projektima slične vrste razmišlja ili već radi na njima još oko 60 zemalja na svetu. Možda je to signal da bismo i mi trebali da učinomo isto? 🤔

Autor: redportal.rs

#digitalna valuta

#juan

#kina