Letilica spuštena 3. aprila, uspela da izdrži prvi test 🚀

Nakon velikog isčekivanja, NASA je potvrdila da je Mars Ingenuity helikopter preživeo dramatično nisku temperaturu tokom Marsovskih noći.

Noću temperature na Marsu mogu da se spuste i do čak -60 stepeni Celzijusovih, zbog čega je postojao veliki rizik oštećenja baterija letelice i električnih komponenti. Da bi preživeo prvu noć sam, bez pomoći Perseverance rovera, Ingenuity je morao da se osloni na svoje napajanje i na solarne panele koje bi ga sačuvale od potpunog smrzavanja.

Kako objašnjava Mimi Aung, menadžer Ingenuity projekta i inženjer u NASA laboratoriji:

Ovo je prvi put da je Ingenuity ostao sam na površini Marsa, i sada smo napokon dobili potvrdu da imamo pravu insulaciju, prave grejače i dovoljno energije u bateriji da se preživi noć. Uzbuđeni smo, jer sada nam samo ostaje da se pripremamo za glavnu stvar - prvi let.

Nakon što je uspeo da preživi sam, Ingenuity se sada priprema za svoj sledeći izazov - seriju test letova u atmosferi Crvene planete. Pre no što helihokpter može uopšte da uzleti, više različitih stvari mora da se uradi. Kao prvo, kontrola misije mora da osigura da se Ingenuity stalno napaja i da koristi solarnu energiju efikasno, tako da prostane dovoljno energije za let.

Sledeća stavka je otvaranje rotora letelice. Potom ide test i paljenje rotora, za početak sporo (na oko 50 rotacija u minuti) i postepeno će se podizati snaga ka zacrtanih 2.500 rotacija po minuti. Otključavanje rotora je zakazano za 7. april.

Kada se završe sve pripreme, prvi let se očekuje 11. aprila.

Planirano je da Ingenuity završi 5 test letova u trajanju od 30 marsovskih tzv. sola, odnosno 31 zemaljski dan. Tokom prvog leta lebdeće na 3 metra visine u trajanju od oko 30 sekundi i potom sleteti na površinu Marsa. Svi ostali letovi će testirati visinu do koje se može uzdići letelica i koliko dugo se može održati na toj visini.

Let marskoptera će biti zaista istorijski, on će označavati prvi let ljudske letelice na drugoj planeti. Da bi se odala pošta ovom podvigu, Ingenuity u okviru svog solarnog panela ima parče prvog aviona braće Rajt.

Sa srećom! 💪 😊

Autor: redportal.rs

#Ingenuity

#Marskopter

#Perseverance

#Univerzum

#let

#mars

#nasa

#svemir