Poslednji tehnički detalji, potrebni za početak izgradnje gasovoda biće dogovoreni u narednom periodu

Moskva očekuje da će poslednji tehnički detalji, potrebni za početak izgradnje gasovoda Pakistanski tok (raniji naziv Sever-Jug) biti dogovoreni sa Islamabadom u narednom periodu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- U sferi praktične saradnje imamo čime da se ponosimo. Prošla godina je bila rekordna za bilateralnu trgovinsku razmenu: porasla je za 46% i dostigla 790 miliona dolara. Preduzimamo neophodne napore za izgradnju gasovoda Sever-Jug – velikog energetskog projekta - rekao je Lavrov u intervjuu pakistanskom listu News International.

- Očekujemo da će uskoro biti dogovorena preostala tehnička pitanja. Ruske kompanije su spremne da učestvuju u modernizaciji energetskog sektora i železničkog sistema Pakistana - rekao je ministar.

U martu je bilo saopšteno da će Rusija i Pakistan promeniti ime zajedničkom projektu Sever-Jug u Pakistanski tok.

Podsetimo, Rusija i Pakistan su 2015. godine potpisali međuvladin sporazum o izgradnji gasovoda iz Karačija u Lahor. Gasovod, dužine 1.100 kilometara, kapaciteta 12,3 milijarde kubnih metara gasa godišnje, trebalo bi da poveže terminal za prijem tečnog prirodnog gasa u lukama Karači i Gvadar na jugu Pakistana sa elektranama i industrijskim potrošačima gasa u Lahoru na severu zemlje. Vrednost projekta se procenjuje na 2,5 milijarde dolara.

Autor: redportal.rs

#Pakistan

#gasovod

#pakistanski tok

#rusija