Situacija u Darfuru se ne smiruje

Zapadni Darfur ponovo je poprište sukoba između crnačkih i arapskih plemena, zbog čega je vlada Sudana juče proglasila vanredno stanje u ovoj pokrajini.

U najnovijem trodnevnom plemenskom sukobu 40 ljudi je ubijeno, dok je 58 ranjeno, nakon čega je centralna vlast odreagovala kontigentom vojnih snaga koji je poslat da zavede red na ovom području.

Sudanski Odbor za bezbednost i odbranu saopštio je da je vojsku ovlastio da vrati kontrolu nad situacijom i nastavi prislno razoružavanje, prenosi Rojters.

Ovo je samo poslednji u nizu incidenata u eskalaciji nasilja do koga je došlo u Darfuru nakon potpisivanja mirovnog sporazuma krajem prošle godine i povlačenja mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

U januaru je u sličnim obračunima između plemena Masalit i arapskih plemena ubijeno oko 130 ljudi, a čak 108.000 raseljeno. Kako su Rojtersu rekli loklani stanovnici, pripadnci vojske koji su poslati kao pojačanje od tada su se u velikom broju povukli.

Prelazna sudanska vlada potpisala je u oktobru prošle godine mirovni sporazum sa pojedinim pobunjeničkim grupama u Darfuru, koje su se borile protiv svrgnutog predsednika Omara al-Bašira. Uprkos tome napadi pripadnika arapskih plemena koje je Al-Bašir naoružavao su eskalirali.

Za razliku od međuetničkih sukoba u Južnom Sudanu, koji su pored etničke imali i religijsku komponentu, pa su na kraju doveli i do otcepljenja Južnog Sudana, sukobi u Darfuru nisu religijskog karaktera.

Naime, kao i lokalna arapska plemena i pripadnici plemena Masalit su muslimani, ali ne pristaju na arapsku dominaciju, već žele da očuvaju svoju etničku posebnost, zbog čega često dolaze u sukob kako sa centralnom vlašću tako i sa lokalnim arapskim plemenima.

Regija Darfur nalazi se na samom zapadu Sudana, na granici sa Čadom.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Sudan

#darfur

#sudanu

#sukobi u sudanu

#zapad sudana

#zapadni sudan

#zaparni darfur