Veliki uzrok je pandemija

Čeka se na automobile, manjak novih kućnih aparata, skuplji telefoni sve zbog svetskog manjka čipova na tržištu.

Nestašica je uzrokovana iz više faktora, mnogi proizvođači automobila su zatvarali proizvodnju a postoji velika konkurencija u potražnji ove vrste elektronike.

Potrošači su kupovali mnogo više laptopova, konzola i sličnih elektronskih proizvoda tokom pandemije. Takođe se kupovalo više automobila nego što je industrija predvidela, sve to je uzrokovalo manjak ponude.

Uspostavljene su i sankcije velikim kineskim kompanijama, koja prvo oštetila automobilsku industriju ali kasnije i sve grane koje koriste čipove.

Zbog manjka ponude i velike konkurencije cena čipova je vrtoglavo porasla, do najmanjeg komponenta.

Današnji automobili sve više zavise od čipova za mnoge funkcije.

Mnoge automobilske kompanije su smanjile proizvodnju kao što su Tojota, Nisan, Folksvagen, Ford i mnogi drugi.

Manjak ovih čipova može da utiče na oko 1.3 miliona vozila u svetu.

Požar u jednoj od najvećih fabrika u Japanu kao i mrazevi u Teksasu zbog kojih su mnoge fabrike bile ugašene privremeno je takođe imalo veliki udeo u manjku proizvodnje.

Manjak ulaganja u čipova od 8 inča koji se koriste za proizvodnju 5G telefona i laptopova je prouzrokovao manjak ponude za ovom tehnologijom koja je sve više tražena.

Većina proizvodnje se nalazi u Aziji trenutno, tajvanski TSMC i Samsung proizvode za stotine drugih kompanija čipova. SAD snosi 47 % prodaje čipova ali samo 12 % proizvodnje se vrši u SAD.

Nove fabrike koštaju desetine milijardi dolara da se naprave, mnoge države se razmišljaju da subvencionišu izgradnju kako bi nadoknadili veliku nestašicu i popunili prazan prostor na tržištu.

Autor: redportal.rs

#Globalno

#nestašica

#čipovi