Tegnel protiv uvođenja restriktivnih mera

Vodeći epidemiolog u Švedskoj Andres Tegnel izjavio je kako se boji da restriktivnije mere koje predlažu mnoge njegove kolege širom sveta neće biti dobar način da se suzbije 3. talas pandemije COVID-19 i da se zaustavi porast novih slučajeva virusa u toj zemlji.

- Novo zatvaranje se ne bi pokazalo kao uspešno rešenje. U osnovi, potrebno nam je više pridržavanja saveta i ograničenja koja su već na snazi. Duboko sam uveren da smo već primenili najvažnije mere - rekao je Tegnel za dnevni list Dagens najhter, prenosi Rojters.

Navodi se da je Švedska tokom pandemije izbegavala stroga zaključavanja, škole su uglavnom bile otvorene, ali vlada je postepeno pooštravala ograničenja na javnim okupljanjima, radnom vremenu za restorane i prodaji alkohola, a između ostalog ograničila je broj trgovina koje mogu da rade.

Prošle nedelje ova zemlja je zabeležila gotovo 10% više prijema COVID-19 pacijenata na odeljenja za intenzivnu negu, dok je broj ljudi koji imaju pozitivan test na koronavirus značajno porastao, prenosi Rojters.

Švedska je bila jedna od retkih evropskih država koja je na početku pandemije koronavirusa nastupila bez restriktivnih mera, samo apelujući na građane da izbegavaju masovna okupljanja.

U ovoj zemlji je od početka pandemije zaraženo oko 800.000 ljudi, dok je preminulo njih 13.430.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#korona švedskoj

#mere u švedskoj

#Švedski model

#švedska korona

#švedska mere

#švedski epidemiolog