Eksplodirala u vazduhu 🔥🔥🔥

Nakon odlaganja od 24 časa, poslednji prototip kompanije SpaceX SN11 poleteo je u utorak ujutru.

To nije bilo prvo odlaganje testa, nažalost. Prošlog petka (25. mart) SpaceX se ponadao da će uspesti da izvede test-let nakon kompletne zamene jednog od 3 motora raptor letelice. Ipak, test je pomeren za ponedeljak, i nakon toga definitivno odobren za utorak ujutru, kada je uz grmljavinu motora SN11 uzleteo sa kosmodroma u Boka Čiki.

Raketa je grabila uvis i brzo dostigala visinu od 10 kilometara pre nego što je započela proceduru sletanja. Međutim, u tom trenu spiker i komentator lansiranja za SpaceX je samo rekao:

Starhip 11 (SN11) se neće vratiti nazad, ne čekajte sletanje.

Kao i njegovi prethodnici, SN11 nije preživeo svoj kratki let. Raketa je eksplodirala. 🤯

INSPEKCIJE

Let, koji je bio 2. test zaredom ovog meseca, u početku je planiran za ponedeljak popodne, ali je odložen kada federalni inspektor iz Aviacione administracije SAD (FAA) nije mogao da stigne u Boka Čiku na vreme. Bez prisutnog inspektora nijedan let ne sme da se obavi.

FAA zahteva da jedan inspektor uvek bude prisutan na svim letovima rakete Starhip (SN11), sudeći prema dozvoli koja je izdata 12. marta.

Promena u odnosu na pre došla je kao posledica kršenja dozvole od strane SpaceX u decembru tokom lansiranja prototipa SN8. Test se završio masivnom eksplozijom, ali, na sreću, niko nije povređen.

SpaceX gura program Starhip velikom brzinom i u takvim uslovima menja zakazane dane lansiranja u vrlo kratkom vremenskom roku. Takođe, kosmodrom se nalazi usred sela Boka Čika i propisi zahtevaju od SpaceX da kompletno zatvori sve puteve tokom lansiranja, kao i da evakuiše sve stanovnike.

ČETVRTA SREĆA?

Vreme u Boka Čiki je veoma promenljivo - menja se skoro svakog sata. Kao što su mogli da vide i svi koji su pratili poletanje SN11 u utorak, kada je ceo kosmodrom bio prekriven gustom maglom.

SpaceX poseduje različite prototipe svemirskog broda Starship u različitim stadijumima konstrukcije u centru u Boka Čiki. Čini se da, nakon još jednog neuspelog testa sletanja, SpaceX mora dosta toga da menja na sledećem prototipu pre nego što orbitalni letovi započnu kasnije ove godine.

Plan je da brod aktivno prevozi ljude i teret na Mars i Mesec tako što će biti prikačen za vrh noseće rakete Super Heavy Booster, od koje će se odvojiti i nastaviti let dalje sama. Testiranje kompletne strukture (i Starship i Super Heavi Buster) planirano je za skoru budućnost, nakon uspešnog okončanja testova na raketi Starship.

Testovi su planirani za skoru budućnost.

Autor: redportal.rs

#Elon Musk

#Ilon Musk

#Kosmodrom

#SN11

#eksplozija

#spacex

#svemirski brod

#testiranja