To je prvi i trenutno jedini profilaktički preparat na svetu protiv COVID-19 za životinje

U Rusiji je registrovana prva vakcinu na svetu protiv koronavirusa za životinje, saopštio je danas zamenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Konstantin Savenkov, najavljujući da bi njena masovna proizvodnja mogla da bude pokrenuta već u aprilu.

- Inaktivisana vakcina Karnivak-kov, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja, registrovana je u Rusiji. To je prvi i trenutno jedini profilaktički preparat na svetu protiv COVID-19 za životinje - rekao je Savenkov.

Prema njegovim rečima, klinička ispitivanja karnivak-kova, koja su počela u oktobru prošle godine, obavljena su na psima, mačkama, lisicama, vizonima i drugima životinjama.

- Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer je 100% vakcinisanih životinja razvilo antitela na koronavirus - naglasio je Savenkov.

Trenutno naučnici nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primene preparata, a Savenkov kaže da je trenutno ovaj pokazatelj najmanje 6 meseci. On je istakao da su za ruski preparat zainteresovane i druge zemlje, među kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur.

Savenkov je istakao da je vakcina od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osetljive na koronavirus, a slučajevi COVID-19 kod životinja registrovani u mnogim zemljama.

U Rusiji su do danas zvanično utvrđena 2 slučajeva zaraze mačaka, u Moskvi i Tjumenu. Prema ruskim naučnicima, upotreba vakcine za životinje može da spreči razvoj mutacija virusa, koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Vakcina

#koronavirus

#rusija

#životinje