Nakon pobede nad koronavirusom, Izrael se vraća starim sukobima

Izraelska agencija za nacionalnu bezbednost izdala je danas upozorenje građanima te zemlje da ne putuju u UAE i druge zemlje u regionu, navodeći ''da postoji rizik od iranskih napada''.

Upozorenje se odnosi na Dubai, Abu Dabi i Bahrein, ali i na zemlje koje nisu u regionu, a to su Gruzija, Azerbejdžan, kurdski delovi Iraka, kao i Turska, Jordan i Egipat, preneo je AP.

- Procenili smo da će Iran i u bliskoj budućnosti nastaviti sa operacijama usmerenim da nanesu štetu izraelskim ciljevima - navodi se u saopštenju Izraelske agencije za nacionalnu bezbednost.

Nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa s Izraelom, UAE su postali popularna destinacija za turiste iz jevrejske države.

Vlasti u Teheranu su optužile Izrael za likvidaciju uglednog naučnika koji je bio angažovan na iranskom nuklearnom programu i zarekle se da će se osvetiti, a Izrael je optužio Iran da stoji iza napada na jedan izraelski teretni brod u Omanskom zalivu tokom prošlog meseca.

Podsećamo, Izrael je država koja je najbrže u svetu vakcinisala potreban procenat stanovništva kako bi mogla da se vrati normalnom životu nakon pandemije.

Ipak, njeni građani neće moći odmah da uživaju u benefitima kao što su putovanje, s obzirom da nakon dobijenog rata protiv koronavirusa, Izrael se vraća starim bliskoistočnim neprijateljstvima protiv muslimanskih zemalja, pre svega Irana.

U Izraelu su nedavno održani i novi parlamentarni izbori, nakon kojih se očekuje da premijer Netanijahu ponovo formira vladu. Za vladajuću većinu mogla bi mu biti potrebna podrška radikalno desničarskih jevrejskih partija, stoga se može očekivati da se retorika prema Iranu zaoštri u narednom periodu.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Iran

#Izrael

#bliski istok

#irana

#iranci

#irancima

#iranu

#izraela

#izraelska

#izraelski

#izraelu