Kompanija odgovorila na napade

Britansko-švedska farmaceutska kompanija Astra Zeneka objavila je danas nove podatke o svojoj vakcini protiv koronavirusa, za koje navodi da potvrđuju visoku efikasnost ove vakcine.

Vakcina je efikasna 76 odsto u sprečavanju simptomatskih oblika COVID-19, a podaci su zasnovani na studiji sa oko 32.500 subjekata.

Kod osoba starijih od 65 godina efikasnost je 85 odsto, tvrde iz ove kompanije. To znači da je među starijim subjektima u vakcinisanoj grupi bilo 85 odsto manje slučajeva bolesti u poređenju sa onima iz kontrolne grupe.

Astra Zeneka je saopštila da je vakcina 100 odsto efikasna u sprečavanju težih i kritičnih oblika bolesti i hospitalizacija.

Jedna vrednost iz današnjeg saopštenja je manja nego ranije, a to je efikasnost vakcine protiv simptomatskih oblika bolesti. Ranije je bilo objavljeno da je efikasnost 79 odsto, a sada 76 procenata.

Astra Zeneka je obećala da će objaviti dodatne podatke nakon što je američka agencija za zdravlje ranije ove sedmice saopštila da je moguće da su predočeni "zastareli" podaci iz testiranja vakcine.

Autor: redportal.rs

#Astra Zeneka

#AstraZeneka

#Vakcina

#covid 19

#korona