Da li će američka kompanija 1. u svetu napraviti lek protiv koronavirusa?

Kompanija Fajzer započela je 1. fazu ispitivanja pilule koja bi mogla sprečiti zaraznu bolest COVID-19, saopštio je u utorak medijski tim ove kompanije.

Eksperimentalni lek deluje na sličnom principu poput mnogih uspešnih antivirusnih lekova protiv HIV-a i hepatitisa C, inhibirajući enzime neophodne za repikaciju virusa SARS-CoV-2.

Ako klinička ispitivanja dokažu da je ovaj antivirusni lek bezbedan i efikasan, pilula bi mogla da se daje kod prvih znakova infekcije, rekao je direktor kompanije Fajzer Mikael Dolsten u saopštenju za medije.

Iz Fajzera tvrde da je lek, pod radnim imenom PF-07321332, pokazao snažnu sposobnost da inhibira virus SARS-CoV-2 i druge koronaviruse u laboratorijskim studijama.

Podsećamo, ova kompanija već testira još jedan intravenski antivirusni lek za hospitalizovane pacijente zaražene koronavirusom.

Fajzer je bila 1. kompanija koja je razvila vakcinu protiv koronavirusa, međutim nije i 1. kompanija koja je počela sa testiranjem pilula protiv ove opake bolesti, s obzirom da kompanija Merk takođe već testira antivirusni lek protiv zarazne bolesti COVID-19.

Antivirusni lekovi bi bili još jedno sredstvo za lečenje infekcija COVID-19, zajedno sa koktelima sa antitelima koje su napravili Eli Lilli i Regeneron Pharmaceuticals.

Prevencijom infekcija, na prvom mestu, bave se vakcine poput onih iz kompanije Fajzer i njegovog partnera BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson. Takođe, rasprostranjeno je i korišćenje kineskih vakcina Sinofram, ruska vakcina Sputnjik V, ali i britanska Astra Zeneka.

Ali kada prevencija ne uspe, dolazi do infekcije i širenja zarazne bolesti. Upravo tu bi na snagu trebalo da stupe antivirusni lekovi, koji bi se protiv virusa borili kada on već uđe u organizam i zarazi određenu osobu.

U iščekivanju rezultata svih potrebnih ispitivanja ovih lekova, čovečanstvu preostaje samo da se osloni na ono oružje koje protiv koronavirusa već poseduje, a to su vakcine.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#Fajzer

#fajzerov lek

#fajzerova

#korona

#kovid

#lek protiv korone