Za vladajuću većinu premijeru Izraela biće neophodna koalicija

Nakon najnovijih parlamentarnih izbora u Izraelu, dosadašnji premijer Benjamin Netanjahu proglasio je "veliku pobedu" svog Likuda, koji će, prema njegovim tvrdnjama, zajedno sa ostalim desničarskim partijama, uspeti da formira vladajuću većinu u Knesetu.

Iako zvaničnih rezultata još uvek nema, niti će biti poznati do kraja nedelje, Netanjahu je odlučio da odlučnom tvrdnjom o svojoj pobedi napravi prvi korak u razrešenju političke krize koja u Izraelu traje već skoro 2 godine.

Naime, zbog usitnjenog partijskog sistema i velikog broja međusobno suprotstavljenih političkih opcija Izrael održava već 4. parlamentarne izbore za samo 2 godine. Nakon prethodna 3 izborna ciklusa nijedna politička opcija nije uspela da formira jasnu i nedvosmislenu parlamentarnu većinu, pa je Netanjahuova vlada polovično u tehničkom statusu u toku ovog nestabilnog perioda.

Međutim, na krilima uspešne borbe protiv pandemijskih izazova, Benjamin Netanjahu je ubeđen da će ovoga puta dobiti većinsku podršku građana Izraela.

Agencija AP prenela je da je kasno sinoć premijer Netanjahu u obraćanju uživo na Fejsbuku zahvalio Izraelcima na velikoj pobedi koju su doneli desnici i njegovoj partiji Likud.

Međutim, na osnovu preliminarnih rezultata nezavisnih agencija, iako je Likud još uvek najjača pojedinačna partija, deluje da će raspolagati sa manje mandata u parlamentu nego pre ovih izbora.

IZVOR: TW / @AsiaElects

S obzirom da je za formiranje vladajuće većine u Izraelu potreban najmanje 61 poslanik, Netanjahu će morati da pravi značajne kompromise kako bi uspeo da formira vladu.

Naime, iako bi ukoliko skupi sve desničarske partije u veliku koaliciju imao dovoljno za vladajuću većinu, mnoge od tih partija su vrlo radikalne i veliki protivnici umereno desničarske politike Likuda.

Sa druge strane, najveća opoziciona partija jeste liberalni blok Postoji budućnost, na čelu sa bivšim ministrom finansija u Netanjahuovoj vladi Jairom Lapidom, koji je ovoga puta vodio znatno umereniju opozicionu kampanju u odnosu na prethodne izborne cikluse. Ukoliko bi sa ovom partijom Netanjahu uspeo da pronađe kompromis, to bi bila znatno umerenija, ali verovatno i stabilnija vladajuća većina, sa manjim brojem političkih snaga u koaliciji.

Autor: redportal.rs

#Izbori u Izraelu

#Izrael

#Kneset

#Netanjahu

#izrael izbori

#izrael parlament

#izrael vlada

#izrael vlast

#izraelski parlament

#vlada izraela

#vlada netanjahua