Podneli sedam tužbi u različitim saveznim američkim državama

Satanski hram, ateistička zajednica sa oko 300.000 sledbenika, vodi pravnu bitku širom SAD-a za verske slobode, kako bi postali ravnopravni sa hrišćanima.

Hram koji propoveda empatiju istovremeno sa slobodom vređanja ukoliko to zahteva borba za pravdu, podneo je 7 tužbi u različitim saveznim američkim državama osporavajući koncept verske slobode i njene osnovne karakteristike, zahtevajući jednak tretman sa hrišćanskim zajednicama.

- Ljudi se nasmeju kada nas vide kako se borimo da postavimo spomenik Sotoni na istim osnovama kao i spomenik u čast Deset zapovesti, ali i ako uspemo ili ne uspemo, podjednako je važno - rekao je Lusijen Grivs, koji je 2013. osnovao Hram, preneo je Blumberg.

On je rekao da je njihov cilj jednostavan i u duhu Amerike.

- Ne možete da date prednost određenom verskom gledištu i da kažete da smo nacija koja poštuje verske slobode. Verska sloboda ne treba da se odnosi na jedno stanovište - rekao je Grivs.

Satanski hram se nada da će u saveznoj državi Arizoni oživeti tužbu koja traži pravo na molitvu na početku zasedanja Gradskog veća, dok u slučaju iz Bostona Hram ističe da su muslimani i Jevreji bili previše zastupljeni u molitvama na sastancima Gradskog veća zbog kojih su, za razliku od ateista, bliskiji članovima Veća.

U Minesoti tužbom pokušavaju da dobiju mogućnost da postave statuu za koju kažu da je satanska, ali sa ukusom. 

Ova zajednica je u Arkanzasu želi da postavi statuu jarca sa anđeoskim krilima Bafometa, kako bi pored hrišćanskog spomenika stajao podsetnik na ljude ubijene u pravom lovu na veštice.

Autor: redportal.rs

#Hrišćani

#Stanisti

#Vera

#verska prava