Nova sputnjikova vakcina za nazalnu upotrebu

Istraživački centar Vektor u Novosibirsku planira da razvije varijantu svoje vakcine EpiVaKorona koja će se primenjivati nazalno, izjavio je danas načelnik Odeljenja za zoonotske infekcije i grip Aleksandar Rižikov.

- Trenutno se radujemo daljim unapređenju i proširivanju proizvodnje vakcina. Baš kao i naši kolege u centru Gamaleja, radimo na nazalnoj varijanti vakcine - rekao je Rižikov na konferenciji o vakcinaciji koju je ruski predsednik Vladimir Putin održao danas, prenosi Tass.

Centar Gamaleja nada se da će početi sa testiranjem Sputnjik V nazalnih kapi za decu mlađu od 3-4 godine, izjavio je generalni direktor Centra Aleksandar Gincburg.

- Za mlađe starosne grupe (mlađe od 3-4 godine) razvili smo varijantu Sputnjika V s nazalnom primenom. Počinjemo kliničke testove. Ovo je sigurno vrlo blag i praktičan oblik vakcinisanja dece, posebno veoma male dece. Nadam se da će se klinička ispitivanja intranazalne vakcine završiti ove godine - rekao je Gincburg na konferenciji o vakcinaciji.

Naglasio je da su prvi eksperimenti pokazali da intranazalna vakcina nije proizvela neželjene efekte. EpiVakKorona, iz novosibirskog centra Vektor bila je druga vakcina koja je registrovana u Rusiji. Sertifikat je izdat 14. oktobra 2020. godine.

Autor: redportal.rs

#Gamaleja

#Sputnjik V

#Vektor

#ruska vakcina