Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je vakcinacija dobrovoljni izbor svakog čoveka i da on želi da to uradi

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da namerava sutra da se vakciniše protiv koronavirusa.

- Vakcinacija je naravno dobrovoljni izbor svakog čoveka. Lična odluka svakog čoveka. Ja sam nameravam da to uradim sutra - rekao je Putin na sednici povodom vakcinacije protiv koronavirusa.

Ruski lider nije naveo koju, od 3 registrovane vakcine namerava da primi: Sputnjik Ve, instituta Vektor ili Instituta Čumakova. Poslednja će uskoro biti puštena u civilni promet. Prve partije su već proizvedene, najavio je Putin.

On je ponovio da su ruske vakcine apsolutno pouzdane i bezbedne i da ni jedan strani preparat ne pokazuju takav stepen zaštite.

- To je nesumnjivi uspeh naših naučnika i stručnjaka - rekao je Putin.

Ministar zdravlja Mihail Muraško, koji prisustvuje sastanku koji se odvija u formi video-konferencije, rekao je da su završena klinička testiranja i vakcine Sputnjik Lajt i da su dokumenta za njenu registraciju pripremljena. Ona će biti 4. vakcina koja je registrovana u Rusiji.

Putin je primetio da se situacija u Rusiji stabilizovala.

- Vaši napori, efikasnost naših naučno-istraživačkih ustanova, čitavog zdravstvenog sistema omogućili su nam da stabilizujemo situaciju sa virusom korona, zaštitimo živote i zdravlje miliona naših građana - rekao je šef ruske države.

On je naveo da je 4,3 miliona građana Rusije primilo obe komponente vakcine, dok je prvu komponentu primilo 6,3 miliona ljudi.

Autor: redportal.rs

#Vakcina

#Vladimir Putin

#rusija

#vakcinisanje