Britanski soj virusa u krvotoku pasa i mačaka 💉

Varijante virusa SARS-CoV-2 koje konstantno nastaju nisu samo problem ljudi. Dva izveštaja objavljena samo ove nedelje otkrila su prve dokaze da su i mačke i psi zaraženi varijantom koronavirusa B.1.1.7, odnosno britanskim sojem patogena.

Otkrivene zaražene životinje patile su od miokarditisa (upale srčanog tkiva), koji u ozbiljnim slučajevima može izazvati prestanak rada srca. Ali izveštaji ne daju nikakav konkretni dokaz da je za upalu odgovoran SARS-CoV-2, niti da je infektivniji u životinjama. Prema veterinaru Skotu Visu sa Univerziteta Guleph Ontario Veterinary College:

To je interesantna hipoteza, ali ne postoji dokaz da je virus izvor ovih problema.

Od decembra 2020. naučnici su identifikovali više varijanti i sojeva koronavirusa - od Južne Afrike pa sve do Brazila i Njujorka. Varijanta B.1.1.7. je privukla pažnju najviše zbog svoje sposobnosti brzog širenja. Ona je do sada preuzela primat u Velikoj Britaniji, ali i u Evropi.

Prema dosadašnjim istraživanjima, njihov uticaj na kućne ljubimce nije jasan. Iako imamo više od 120 miliona slučajeva COVID-19 širom sveta, samo nekolicina životinja (kućnih ljubimaca) je testirana pozitivno na originalni SARS-CoV-2. Inficirane životinje imaju simptome koji idu od blagih do nepostojećih, dok eksperti za infektivne bolesti ipak kažu da naši kućni ljubimci imaju ulogu (doduše veoma malu) u širenju patogena.

Prema virusologu Eriku Leroju sa francuskog Nacionalnog istraživačkog centra za održiv razvoj nove varijante koronavirusa mogu to potpuno promeniti. U jednoj od najnovijih studija on je, zajedno sa svojim kolegama, analizirao kućne ljubimce primljene na kardiološki odsek u Veterinarskom centru Ralf u predgrađu Londona. Bolnica je primetila nagli skok pasa i mačaka koji su dolazili na lečenje od miokarditisa - od decembra 2020. godine do februara procenat je skočio sa 1,4% na 12,8%.

Ovaj skok se apsolutno hronološki poklopio i sa pojavom i eksplozijom britanskog soja koronavirusa. Stoga je tim započeo testove uzevši nalaze 11 životinja (8 mačaka i 3 psa). Nijedna od test-životinja nije imala nikakvu prethodnu istoriju bolesti, a sve su imale simptome: od letargije, gubitka apetita do ubrzanog disanja i onesvešćivanja. Laboratorijski rezultati su otkrili srčane anomalije, poput nepravilnog otkucavanja srca, te i tečnost u plućima - sve simptomi COVID-19.

Sedam životinja je testirano na virus, a 3 testa su se vratila pozitivna na SARS-CoV-2. I to sva sa varijantom B.1.1.7, odnosno britanskim sojem. Na druge 4 analiza antitela u krvi je pokazala da su 2 životinje bile zaražene.

Za sada je pokazana samo jasna korelacija između britanskog soja i miokarditisa. Nigde se pak ne vidi da je virus postao infektivniji među životinjama, niti da je ova varijanta koronavirusa u bilo kom obliku sposobnija da se prebacuje sa životinja na ljude i obrnuto. Za jasan dokaz da COVID-19 izaziva miokarditis kod životinja potrebno je još kliničkih istraživanja, dok kod ljudi postoji dosta studija koje ukazuju da je to zaista i slučaj.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Korona životinje

#Psi

#corona

#coronavirus

#covid 19

#korona

#koronavirus

#mačke

#miokarditis