Takozvani Drimeri će moći da dobiju američko državljanstvo ako prođe zakon u Senatu

Kongres je u četvrtak izglasao zakon koji će omogućiti migrantima da u jednom trenutku dobiju američko državljanstvo. Popularni Drimeri žive u Americi decenijama i u ovu državu su ušli još kao deca

Od svih članova Kongresa, 228 je glasalo za, 197 je glasalo protiv. U prevodu, samo 9 republikanaca je glasalo za usvajanje ovog zakona koji će omogućiti migrantima da žive, rade, služe u vojsci i nastave školovanje bez straha od deportacije i uz mogućnost da u jednom trenutku dobiju američko državljanstvo.

Ovo usvajanje zakona se slaže sa agendom Bajdenove administracije koja želi da sačuva veliki broj migranata koji su ušli preko američke granice sa Meksikom, a od kojih su mnogi bežali od opasnih okolnosti u Centralnoj Americi.

Republikanci su se protivili ovoj inicijativi zato što su stava da granica treba da bude obezbeđena pre nego što se načine bilo kakvi koraci oko asimilacije migranata koji dolaze iz ovih područja.

Drimeri su grupa od oko 1,8 miliona mladih migranata koji su došli iz Hondurasa, Gvatemale, El Salvadora i ostalih država, a veliki deo svog života su proveli u Sjedinjenim Državama, pa se čak i školovali u američkim školama.

Autor: redportal.rs

#Sjedinjene Države

#kongres

#migranti