Glasanje je trajalo 3 dana

Dosadašnji premijer Holandije Mark Rute zajedno sa svojom strankom je osvojio najviše mandata na parlamentarnim izborima na osnovu 88,5% obrađenog uzorka.

Glasanje je trajalo 3 dana zbog pandemije koronavirusa, a u pitanju su bili vanredni parlamentarni izbori nakon što je raspuštena vlada zbog skandala koji je izbio sa dečijim dodacima.

Narodna partija Marka Rutea će imati oko 35 mandata u parlamentu koji broji 150 mesta. Iako ovo može da deluje kao slab rezultat, karakteristično za Holandiju i njihov izborni sistem je da posle svakih izbora u parlament uđe blizu 10 lista, tako da je ovaj rezultat Narodne partije dobar.

Mark Rute će četvrtim mandatom postati najdugovečniji političar na poziciji predsednika vlade, a na ovoj poziciji se nalazi već više od 10 godina.

Demokrate 66 su osvojile 24 mandata, što je za 5 više u odnosu na 2017. godinu. Sa druge strane, desničarska Partija za slobodu Gerta Vildersa osvojila je 17 mandata što je za 3 manje nego pre 4 godine. Hrišćansko-demokratski apel je uzeo 4 mandata manje nego 2017. godine i sada je na 15.

Mark Rute je najavio da će početi pregovore o koaliciji sa listom Demokrate 66 i Hrišćansko-demokratskim apelom.

Izlaznost je bila 82,6%.

Autor: redportal.rs

#Mark Rute

#izbori u Holandiji

#premijer Holandije