Majka čak sedmoro dece

Mnogo prašine u američkoj i svetskoj javnosti je podiglo imenovanje Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda SAD. To je čak treći sudija ovog suda koji je postavljen za četiri godine Trampovog predsednikovanja. Trampovi prethodnici su za 8 godina svoje vladavine postavljali u proseku dvoje sudija Vrhovnog suda.

Prostor za postavljanje Ejmi Koni Beret se otvorio nakon smrti legende američkog pravosuđa, Rut Bejder Ginsburg. Iako je bilo poziva da se sačekaju rezultati izbora za postavljanje novog sudije, to nije bio slučaj, pa je Donald Tramp brzo predložio Ejmi Senatu.

Ejmi Koni Beret je rođena 1972. godine u Nju Orleansu, gradu u saveznoj državi Luizijani, kao najstarija od 7 dece porodice Koni. Majka je 7 dece, od čega su 2 deteta usvojena sa Haitija. Poreklom je iz katoličke porodice i važi za konzervativnu struju u okviru američkog pravosuđa.

Kako neko može da postane sudija Vrhovnog suda SAD?

To je ekskluzivno pravo predsednika Sjedinjenih Američkih Država. On predloži određeno lice za sudiju Vrhovnog suda Senatu, koji nakon diskusija i detaljnog ispitivanja glasa o predlogu predsednika SAD. Senat ima 100 članova (po 2 iz svake savezne države), a potrebna je apsolutna većina svih članova za imenovanje (bar 51 glas).

Za postavljanje Ejmi Koni Beret je glasalo 52 senatora, dok je protiv bilo 48. Jedna senatorka iz redova republikanaca je bila protiv ovog predloga, međutim to nije mnogo stvari promenilo.

U oktobru je Američka advokatska komora proglasila za visoko kvalifikovanu osobu za obavljanje posla sudije Vrhovnog suda SAD, što ujedno predstavlja i najvišu ocenu ove komore.

Dolaskom Ejmi Koni Beret, čak 6 od 9 sudija Vrhovnog suda predstavlja konzervativnu struju što može da bude odlučujuće za razvoj i kretanje američkog društva u godinama koje dolaze.

Autor: redportal.rs

#Ejmi Koni Beret

#SAD

#Vrhovni sud