Odvijaće se u 2 faze

Američka farmaceutska kompanija Moderna počela je testiranje vakcine protiv koronavirusa na deci. Kliničko testiranje naziva KidCOVE u kome će učestvovati približno 6.750 dece u SAD-u i Kanadi starosti između 6 meseci i 11 godina.

Istraživanje će se odviti u 2 dela. U prvom će se na deci ispitati različite doze vakcina. Deca od 6 meseci do godinu dana starosti će primiti 2 doze vakcine, od 25 do 50 mikrograma, u razmaku oko 28 dana, dok će ona od 2 do 11 godina dobiti 2 doze u istom periodu, ali od 50 do 100 mikrograma.

Nakon završetka prvog dela testiranja, podaci prikupljeni u ovom delu će se koristiti za određivanje doze u drugom delu u kojem će biti i kontrolna skupina dece koja će primiti placebo. Stručnjaci će pratiti decu 12 meseci nakon primanja druge doze kako bi utvrdili razliku između delotvornosti vakcine i placeba kao i mogućih nuspojava.

- Ova pedijatrijska studija pomoći će nam proceniti potencijalnu sigurnost i imunogenost našeg kandidata za vakcinu protiv koronavirusa u populaciji mlađe dobi - rekao je izvršni direktor Moderne Stefan Bansel

Autor: redportal.rs

#Moderna

#deca

#koronavirus

#vakcinacija