Ubijeno je više od 180 ljudi na protestima od početka oktobra

Vlasti u Mjanmaru uhapsile su danas pripadnika fondacije koja je povezana sa milijarderom Džordžom Sorošem i traže ostalih 11 zaposlenih u fondaciji zbog sumnje da su bez dozvole uplaćivali novčana sredstva protestantima.

Protivnici vojne hunte koja je trenutno na vlasti napravili su pokret građanske neposlušnosti (CDM) sa kojim je krenuo pritisak na generale i ostale pripadnike vojske da se povuku i oslobode uhapšenu premijerku San Su Kji.

Vojska je na građansku neposlušnost reagovala akcijom suzbijanja protesta, a do sada je ubijeno više od 180 ljudi. Prema nekim izveštajima do sada, vojska je koristila i borbenu taktiku za suzbijanje protesta.

The Global New Light, novine u Mjanmaru koje pružaju žestoku podršku vojsci, navode da je Fond za otvoreno društvo Mjanmara slao novčana sredstva protestantima bez odobrenja Departmana za uplate iz inostrastva.

U pisanju ovog medija, navodi se da je uplaćeno 1,4 miliona dolara grupama u Mjanmaru kako bi se smenila vojna hunta na vlasti.

Agencija Rojters navodi da iz Fonda za otvoreno društvo nisu dobili odgovor na pitanje da li i na koji način podstiču proteste u Mjanmaru.

Autor: redportal.rs

#Fond za otvoreno društvo

#Protesti u Mjanmaru

#Soroš

#Vojna hunta