Protugal, Kipar, Italija i Nemačka pridružili su se zemljama koje su obustavile upotrebu oksfordske vakcine

Portugal je privremeno suspendovao vakcine protiv COVID-19 kompanije Astra Zeneka, sledeći poteze nekoliko drugih evropskih zemalja usred zabrinutosti zbog mogućih ozbiljnih neželjenih efekata.

Prethodno su se Španija, Francuska, Nemačka, Slovenija i Italija pridružile Danskoj, Norveškoj i nekoliko drugih zemalja u suspendovanju upotrebe vakcine nakon izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

Portugalske zdravstvene vlasti saopštile su da, iako su neželjeni efekti bili "izuzetno teški", oni su bili i "izuzetno retki", dodajući da do sada u Portugalu nisu zabeleženi takvi slučajevi.

Kipar je suspendovao vakcine protiv COVID-19 kompanije Astra Zeneka, čekajući reviziju Evropske agencije za lekove (EMA), saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Odluka Italije da privremeno obustavi upotrebu vakcine Astra Zenekom protiv koronavirusa doneta je nakon razgovora premijera Marija Dragija i ministra zdravlja Roberta Speranze, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Italijanska agencija za lekove AIFA navela je da je odluka doneta iz predostrožnosti, kao privremena mera dok svoje mišljenje ne da Evropska agencija za lekove. Saopštenje je izdato neposredno nakon što se na isti korak odlučila Nemačka.

Nemačka vlada je saopštila ranije danas da obustavlja upotrebu vakcine Astra Zenekom protiv koronavirusa zbog novih izveštaja o stvaranju opasnih krvnih ugrušaka.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da nema dokaza da je probleme izazvala vakcina koju je sa Univerzitetom Oksford razvila britansko-švedska kompanija Astra Zeneka.

Autor: redportal.rs

#AstraZeneka

#EU

#Vakcina