Danas je 1. od 3 izborna dana

U Holandiji je jutros počelo trodnevno glasanje na parlamentarnim izborima koji se smatraju referendumom o načinu odgovora vlasti na pandemiju koronavirusa.

Sudeći prema istraživanjima javnog mnenja, dosadašnji premijer Mark Rute će dobiti dovoljno podrške kako bi ostao na toj funkciji.

Foto: Tanjug/AP

Ukoliko se istraživanja pokažu kao tačna, to bi bio Ruteov 4. uzastopni mandat na čelu holandske vlade.

Rezultati 4 ankete objavljene prošle sedmice pokazuju da će Ruteova konzervativna stranka VVD dobiti između 21 i 26 odsto glasova, a njihov najbliži protivkandidat Slobodarska partija krajnje desnice Gerta Vildersa između 11 i 16 odsto.

IZVOR: TW / @EuropeElects

Zbog zabrane okupljanja u javnosti, predizborna kampanja bila usmerena na niz televizijskih diskusija tokom kojih je Rute održao imidž stabilnosti u vreme krize. Međutim, broj zaraženih u Holandiji je u porastu brže nego ranijih meseci, a Nacionalni Institut za zdravlje protiv je svakog ishitrenog ublažavanja mera.

Policija je juče rasterala više stotina demonstranata koji su se okupili u Hagu u znak protesta zbog blokada i policijskog časa.

U Holandiji je oko 13 miliona registrovanih glasača koji će se izjasniti za kandidate za poslanička mesta u parlamentu od 150 članova. Glasačka mesta otvorena su jutros u 7.30 časova i zatvaraju se u 21.00 čas.

Autor: Srna / redportal.rs

#Holandija

#Mark Rute

#Parlamentarni izbori

#holandiji

#holandska

#holandski

#premijer