Zvaničnik EU rekao da je za početak pregovora potrebno primanje zahteva iz 4 zemlje

Evropska unija namerava da započne pregovore o kupovini ruske vakcine Sputnjik V radi sprovođenja programa vakcinacije stanovništva evropskih zemalja protiv infekcije koronavirusom. Ovo je u ponedeljak izvestio Rojters.

Prema pisanju Rojtersa, zvaničnik EU, koji u ime zajednice pregovara sa proizvođačem vakcina, rekao je da vlade Evropske unije razmatraju mogućnost pokretanja pregovora o nabavci vakcine Sputnjik V. Da bi započeli pregovore, rekao je, neophodno je primiti zahteve iz 4 zemlje.

Rojters primećuje da su Mađarska i Slovačka već dobile prve pošiljke ruskog leka, Češka je zainteresovana za njegovu kupovinu. Zauzvrat, Italija bi trebalo da postane prva EU zemlja u kojoj će započeti proizvodnja Sputnjika V u skladu sa sporazumom postignutim između Adienne Pharma & Biotech i Ruskog fonda za direktna ulaganja.

Evropska agencija za lekove najavila je 4. marta početak postupka sekvencijalnog ispitivanja vakcine Sputnjik V. Regulatorno telo EU rekalo je da će tokom revizije specijalisti proceniti usaglašenost leka sa standardima EU u oblasti efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta.

Sputnjik V je jedna od 3 najbolje svetske vakcine protiv koronavirusa po broju odobrenja koja su dobili vladini regulatori. Do danas je Sputnjik V registrovan u 50 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,3 milijarde ljudi.

Autor: redportal.rs

#EU

#Sputnjik V

#Vakcina

#rusija