Prošlog meseca više puta pokušali kontaktirati sa službenim Pjongjangom

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena prošlog meseca je više puta pokušala kontaktirati sa vlastima Severne Koreje, ali iz Pjongjang niko nije odgovorio na pozive.

Kako CNN javlja, Bajdenova administracija bezuspešno je pokušala preko više kanala stupiti u kontakt sa administracijom severnokorejskog lidera Kima Džonga Una.

- Pokušali smo preko više kanala stupiti u kontakt sa severnokorejskim vlastima kako bismo zajedno radili na redukovanju rizika od eskalacije tenzija. Iz Pjongjanga nismo dobili nikakav odgovor. Uprkos jednogodišnjim inicijativama SAD, sa Severnom Korejom nije uspostavljen aktivni dijalog - rekao je viši službenik administracije za CNN.

Ne otkrivajući detalje, neimenovani izvor je kazao kako Bajdenova administracija razmatra pretnju koju Severna Koreja predstavlja za SAD i regiju. Podsećamo, bivši američki predsednik Donald Tramp se u junu 2018. godine sastao s Kimom Džongom Unom u Singapuru, a potom su razmenjivali i pisma, ali nije napravljen iskorak u rešavanju nesuglasica vezanih za plan Severne Koreje o razvoju nuklearnog oružja i balističkog raketnog arsenala.

Autor: redportal.rs

#Kim Džong Un

#SAD

#Severna Koreja

#džo bajden