Izglasana je legalizacija konzumiranja ove biljke "u rekreativne svrhe"

Meksiko će po svemu sudeći postati najveće svetsko tržište za trgovinu marihuanom budući da su 10. marta poslanici Donjeg doma parlamenta izglasali legalizaciju upotrebe ove droge u rekrativne svrhe.

Odluka je donesena dve godine nakon presude Vrhovnog suda koji je doneo odluku da je svaka zabrana konzumacije marihuane - neustavna. Procedura međutim nalaže da ovu odluku sada odobri gornji dom, odnosno Senat, da bi je na kraju predsednik priznao.

Ipak, sva je prilika da je većina u Senatu već obezbeđena, dok je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador u više navrata ranije već podržao donošenje ovakvog zakona.

U praksi to će značiti da će odrasle osobe moći da konzumiraju marihuanu, kao i da će imati pravo da je uzgajaju u manjim količinama, ako prethodno dobiju dozvolu. Međutim, vlasti će takođe moći da odobravaju i uzgajanje većih količina ove biljke kada su u pitanju pravna lica koja bi se bavila time.

Dok neki ovo smatraju istorijskim momentom, mnogi međutim ovaj potez smatraju greškom, budući da se, po njima, na ovaj način neće smanjiti moć narko-kartela koji funkcionišu u ovoj zemlji.

U poslednjih godinu dana Kanada i Urugvaj su legalizovali upotrebu marihuane (u manjoj ili većoj meri), dok slične najave dolaze i iz SAD u kojima su se predstavnici Demokratske partije u Senatu izjasnili za usvajanje ovakvog zakona.

Foto: PA Images / LADBible/nepoznato

Autor: redportal.rs

#Marihuana

#Meksiko

#marihuana legalizacija