U testiranju u Britaniji, 86% beleži efikasnost protiv britanskog soja

Kompanija Novavax izašla je sa saopštenjem da je njena vakcina čak 96% efikasna protiv originalne verzije koronavirusa u poslednjem istraživanju koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Za sada nema slučaja gde Novavax vakcina izaziva druge bolesti ili da je prilikom testiranja vakcine neko preminuo. Vakcina je 86% efektivna kod britanskog soja i pitanje je kakav će proboj na tržištu da napravi nakon ovog saopštenja.

Protiv južnoafričkog soja Novavax beleži efikasnost od 55%. Međutim, takvo ispitivanje je bilo manjeg obima od onog u Velikoj Britaniji, tako da bi bilo najbolje da se sačeka neki relevantniji rezultat.

Ono što je definitivno, deonice kompanije Novavax su skočile za 22% nakon nekoliko sati. U toku 21. januara trgovalo se za 10 dolara po deonici, dok se nakon mesec i po dana za jednu deonicu plaća 229 dolara.

Istraživanje je sprovedeno na više od 15.000 ljudi koji imaju od 18 do 84 godine. Kod onih koji su pozitivni na HIV, Novavax vakcina je protiv južnoafričkog soja virusa efikasna svega 49%.

Autor: redportal.rs

#Južnoafrički soj

#Novavax vakcina

#korona