Na strana tržišta plasirala poljoprivredne proizvode vredne 30,7 milijardi dolara

Prema podacima federalnog centra Agroeksport pri Ministarstvu poljoprivrede izvezeno je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti 30 milijardi i 700 miliona dolara. U odnosu na 2019. godinu to je 20% više.

Po prvi put u postsovjetskoj istoriji Rusija je više zaradila od izvoza hrane nego što je potrošila na uvozu. Uspeh je tim veći kad se zna da je i Rusiju zahvatila pandemija virusa korona. Sada Rusija izvozi hranu u oko 150 zemalja.

Dosad je rekord izvoza hrane bio 2018. godine kada je u inostranstvu prodato ruskih poljoprivrednih proizvoda za 25,8 milijardi dolara. Najveći kupac ruskih poljoprivrednih proizvoda je Kina i na nju otpada 13% od ukupnog ruskog izvoza hrane. Na 2. mestu kupaca je Turska, a na 3. Kazahstan.

U Rusiji zadnjih godina rapidno raste proizvodnja žitarica kao i piletine i mleka. Za Ruse je bilo povoljno i to što je porasla cena žita na međunarodnom tržištu. Od ukupnog ruskog izvoza na žitarice otpada 33%. Lane je prodato 49 miliona tona žitarica. Najveći kupac ruskog žita je bila Turska. Oni su za 9 miliona tona platili milijardu i 900 miliona dolara. Kinezi su najveći kupci ruske piletine.

Međutim je opao izvoz ribe i plodova mora iz Rusije. Inače, najveći kupac ribe iz Rusije je Kina. Ta zemlja i Južna Koreja kupuju 60% ruskog izvoza ribe. Potražnja za ribom u Kini je počela da pada zbog pandemije koronavirusa.

Porastao je i izvoz mlečnih proizvoda, a najveći kupci su Kazahstan i Ukrajina. U bivše sovjetske republike dosta se izvozi konditorskih proizvoda i šećera. Plan ruskog rukovodstva je da se do 2024. godine dostigne izvoz poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 45 milijardi dolara.

Ove godine rapidnog rasta izvoza ruske hrane neće biti jer su vlasti odlučile da povećaju izvozne carine zato što je na domaćem tržištu hrana počela da poskupljuje. Predsednik Vladimir Putin insistira da se ne dopusti značajniji rast cena hrane jer bi to negativno uticalo na standard građana i, naravno, na političko raspoloženje u društvu.

Država daje dotacije i stvara povoljne uslove za rad poljoprivrednicima i zbog toga Putin ističe da je njihova obaveza da ne skaču cene osnovnih proizvoda, šećera, ulja, heljde, brašna i povrća. Zbog svega toga država je uvela izvozne carine na pšenicu, kukuruz i ječam. Ograničene su i cene na jestivo ulje. Tim administrativnim merama ruska država nastoji da zaštiti domaćeg kupca.

Autor: redportal.rs

#hrana

#izvoz

#mlečni proizvodi

#rusija

#žitarice