Savet bezbednosti UN osudio puč i držanje vojske u Mjanmaru

Najmanje 5 demonstranata ubijeno je danas u gradu Mjaing u centralnom Mjanmaru, prema navodima svedoka i medija iz te azijske zemlje.

Svedok, koji se nalazi u bolnici u Mjaingu, rekao je da su lekari proglasili 5 osoba mrtvim. Jedna osoba je bila u nesvesti i nije bilo jasno da li je živa, rekao je svedok, prenosi Rojters.

Protesti se odvijaju u nekoliko gradova nakon što je vojska 1. februara preuzela vlast u zemlji i pohapsila mnoge članove izabrane administracije.

Prema podacima grupa za ljudska prava, od tada je više od 60 demonstranata ubijeno, a oko 2.000 ljudi je privedeno.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je pozvao na preokret vojnog puča u Mjanmaru, najoštrije osuđujući nasilje nad mirnim demonstrantima i pozivajući na "krajnju uzdržanost" vojske.

Saopštenje koje je odobrilo svih 15 članova saveta, uključujući suseda i saveznika Mjanmara Kinu, zvanično je usvojeno juče na vrlo kratkom virtuelnom sastanku, saopštila je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild, aktuelna predsedavajuća Savetom, prenosi AP.

Saopštenje je korak ispod rezolucije, ali postaje deo zvanične evidencije najmoćnijeg tela Ujedinjenih nacija.

Ujedinjeno kraljevstvo je pozvalo na hitno puštanje vladinih čelnika, uključujući premijerku Aung San Su Ći i predsednika Vin Mjinta koji su u pritvoru od svrgavanja u vojnom puču 1. februara.

Kineski ambasador Ujedinjenih nacija Žang Đun rekao je u izjavi da je "važno da članovi saveta govore jednoglasno" i izjavio da je sada vreme za deeskalaciju, diplomatiju i dijalog.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Mjanmar

#demonstracije

#državni udar

#hunta

#mjanmarska

#mjanmaru

#protesti

#puč

#vojna vlast

#vojska