General SAD upozorio na potencijalnu invaziju u narednih 6 godina

Ratni brod SAD uplovio je u tajvanski moreuz, izjavila je danas američka mornarica, dan nakon što je general SAD upozorio za potencijalnu invaziju Kine na Tajvan u sledećih 6 godina.

Arli Berk klasa razarača Džon Flin je napravila rutinski tranzit između voda koja odvajaju Kinu i Tajvan kako je izjavila sedma flota SAD.

Od kada je Bajden inaugurisan ovo je treći put da tuda prolaze kako bi demonstrirali slobodan i otvoren indo-pacifik.

Mornarica SAD sprovodi vežbe u moreuzu, što izaziva nervozni odgovor iz Pekinga, koji tretira Tajvan i vode oko ostrva njegovim.

SAD kao i mnoge druge zemlje vide ovu rutu kao međunarodne vode slobodne za sve.

Peking je skoro optužio admirala Filipa Dejvidsona da pokušava da "hajpuje" pretnju kineske vojske.

Na zasedanju odbora u Senatu dan ranije, Dejvidson je upozorio da SAD gubi vojnu prednost u tom delu Pacifika i rekao da je invazija na Tajvan neminovna.

- Brine me da oni ubrzavaju ambicije da zamene SAD kao lidera u međunarodnim odnosima do 2050. - rekao je Dejvidson.

- Tajvan je očigledno jedna od njihovih ambicija do tada i mislim da će se to manifestovati ove decenije, zapravo u narednih 6 godina - dodao je admiral.

Tajvan živi pod stalnom pretnjom invazije Kine, koja na njih gleda kao deo njihove teritorije koja čeka ponovno pripajanje.

Teške reči dolaze iz SAD da je predsednik Kine postao ratoborniji od Mao Cea i da su uvereni da će uzimanje Tajvana biti neminovno.

Peking je pojačao vojni, diplomatsk i ekonomski pritisak na Tajvan od izbora Cai Ing Vena 2016, koji smatra da je ostrvo već nezavisno i nije deo "jedne Kine".

Prošle godine, kineski avioni su napravili 380 upada u tajvansku odbrambenu zonu, šro je rekord do sada i stavlja odnos između dve strane pod najvećom tenzijom u poslednjih 30 godina.

Autor: redportal.rs

#SAD

#Tajvan

#kina

#ratni brod