Prvi put i istoriji izvode ovakve vežbe

Po prvi put u istoriji oružanih snaga zemlje, francusko vojno osoblje započelo je vežbe u svemiru.

Vežba je nazvana Asteriks po francuskom satelitu Asteriks, koji je lasniran 1965. Vežba će testirati mogućnosti reagovanja relevantnih jedinica na potencijalno opasne događaje, poput otkrivanja pretećih predmeta ili špijunskih satelita u svemiru.

Šef francuskih svemirskih snaga Mišel Firdling nazvao je vežbu "testom opterećenja za sisteme", napominjući da je prva takva vežba ne samo za francusku vojsku, već i za celu Evropu. Prema objavljenim podacima, učesnici Asteriksa su takođe svemirske snage SAD i nemačke svemirske agencije.

Izveštava se da će se vežba održati do petka, 12. marta. U februaru 2020. Francuska se pridružila zadružnoj inicijativi Ujedinjenih svemirskih operacija (CSpO). Prema rečima ministra odbrane zemlje Florans Parli, zajedno sa 6 saveznika, Pariz preduzima mere za jačanje i koordinaciju akcija u svemiru.

U decembru 2020. godine Sjedinjene Države objavile su da svemir postaje potencijalna arena za neprijateljstva između Sjedinjenih Država i njihovih protivnika, pa Vašington mora biti spreman da odbije agresiju u svemiru. Istovremeno, Moskva je militarizaciju svemira više puta nazivala nedopustivom.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#svemir

#vežbe

#vojne vežbe