Do sada je zabeleženo više od 266.000 smrtnih slučajeva u najvećoj južnoameričkoj državi

Zdravstveni sistem Brazila je na ivici. Bolnice u najvećim gradovima su blizu kolapsa zbog velikog broja hospitalizovanih od posledica koronavirusa upozoravaju nadležne institucije.

Više od 80% kapaciteta u jedinicama intezivne nege je popunjeno i to je slučaj u čak 25 od 27 saveznih država u Brazilu. Stručnjaci očekuju da će brazilski soj zbog svoje zaraznosti brzo postati dominantan u celom regionu, a verovatno i šire.

Ova država je do sada zabeležila više od 266.000 smrtnih slučajeva i čak 11 miliona slučajeva zaraze od početka pandemije. To je ujedno u drugi najveći broj smrtnih slučajeva na svetu i treći najveći broj zaraženih.

Samo juče u Brazilu su zabeležena 1.972 smrtna slučajeva od posledica koronavirusa što predstavlja novi dnevni rekord, a da bi stvar bila još gora po Brazil, u čak 15 saveznih država najveći gradovi imaju skoro potpuno popunjene jedinice intezivne nege. Među tim gradovima su i oni najveći - Rio de Žaneiro, Brazilija i Sao Paulo.

Kako navode brazilski lekari, Brazil je izgubio bitku protiv koronavirusa u 2020. godini i gotovo su sigurni da će izgubiti bitku sa virusom i u prvoj polovini 2021. godine. Ono u šta najviše polažu svoje nade je masovna imunizacija i radikalna promena u vođenju Brazila kada je u pitanju borba protiv koronavirusa.

Brazilski soj koronavirusa je po dosadašnjim istraživanjima gotovo duplo zarazniji od originalne verzije kovida 19. Još jedna bitna činjenica je to da imunitet koji organizam izgradi nakon zaražavanja prvobitnom verzijom koronavirusa u dobroj meri ne mora da igra bitnu ulogu u zaštiti. Šansa da se ponovo zarazite ako dođete u kontakt sa brazilskim sojem je između 25% i 60%.

Brazil je do sada naručio više od 200 miliona doza Astra Zeneka i KoronaVak vakcine. Do sada je više od 8 miliona ljudi primilo prvu dozu što je oko 4% ukupne populacije.

Trenutne vakcine na tržištu su napravljene da odbrane organizam od prvobitne verzije koronavirusa, ali naučnici veruju da bi one mogle da budu efikasne i protiv novih sojeva, pa tako preliminarne studije pokazuju da Astra Zeneka može da pruži adekvatnu zaštitu protiv brazilskog soja.

Autor: redportal.rs

#Astra Zeneka vakcina

#Brazilski soj

#Broj smrtnih slučajeva

#broj zaraženih