Diskutabilna im je bila objektivnost EU agencija koje nisu htele da odobre vakcinu Sputnik V

Krista Virthumer Houč, direktor menadžmenta EMA (evropske agencije za medicinu), izjavila je na tok šou u Austriji da je savetovala EU zemlje da ne odobre Sputnik V dok je EMA još proverala bezbednost i efektivnost vakcine.

- Zahtevamo javno izvinjenje od Kriste Virthumer zbog njenih negativnih komentara na Sputnik V - napisali su proizvođači vakcine na Tviter nalogu.

- Njeni komentari postavljaju ozbiljno pitanje o mogućoj političkoj smetnji da se odobri ta vakcina - dodali su

Rekli su i da su njihovu vakcinu odobrile 46 zemalja do sada.

- Posle meseci odlaganja ocene vakcine, EMA nema prava da umanji kredibilitet 46 drugih regulatora koji su pregledali bitne podatke o vakcini - reklu su proizvođači Sputnik V.

Njihova vakcina je već odobrena ili čeka odobrenje u 3 zemlje EU, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici. EU zvaničnici su rekli da će ući u pregovore ako barem 4 zemlje iz EU to zatraže.

Kiril Dimitriev, direktor kompanije koja plasira vakcinu u inostranstvu, izjavio je za italijansku televiziju da sarađuju sa farmaceutskim kompanijama kako bi proizvodili vakcine u Italiji.

Dogovor između Rusije i Italije je započet još u junu kako bi postali prva zemlja u EU koja će proizvoditi Sputnik V.

EMA je ranije tokom meseca izjavila da će pregledati sve potrebne podatke i testirati vakcinu kako bi oficijalno mogla da je odobri.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#EU

#Vakcina

#rusija

#sputnik v

#vakcine