Kritičari ovakvog poteza navode da je potez Pekinga zapravo kraj demokratskih nada u nekadašnjoj britanskoj koloniji

Zamenik komesara kineskog Ministarstva spoljnih poslova u Hongkongu Song Ruan rekao je reporterima da izmene izbornog sistema neće umanjiti nivo demokratičnosti, niti će ugroziti međunarodnu poziciju Hongkonga.

Očekuje se da Nacionalni narodni kongres u četvrtak prihvati rezoluciju koja će, kako Rojters navodi, smanjiti nivo demokratske reprezentativnosti u institucijama Hongkonga. Pored toga, rezolucijom bi se povećao nadzor kandidata kako bi se ispitao nivo njihovog patriotizma.

Kritičari ovakav potez Pekinga opisuju kao "kraj demokratskih snova" za nekadašnju britansku koloniju. Hongkong se vratio pod okrilje zvaničnog Pekinga 1997. godine kada je obećan visok nivo autonomije, kao i građanskih sloboda za koje prodemokratski aktivisti tvrde da su ugrožene od strane kineskih vlasti.

Dosadašnji parlament u Hongkongu se birao tako što je polovina poslanika birana glasanjem na izborima, dok su ostala mesta birana od strane izabranih okružnih saveta za koje kritičari očekuju da će biti uklonjeni ovom promenom.

U toku 2020. godine, Kina je nametnula zakon o nacionalnoj bezbednosti kada su uhapšeni najviđeniji i najmoćniji opozicioni političari i aktivisti zbog protesta 2019. godine.

Autor: redportal.rs

#Hongkong

#Peking

#kina

#protesti